Műanyagos feljegyzés a KOLLABOR-ból

PLA dilemmák

KOLLABOR, Koszecz Sándor

3D nyomtatás kapcsán vetődött fel a filament gyártás lehetősége. A filement gyártó gépek sem jelentenek elérhetetlen költséget. 5 kg/óra teljesítményű gép 2-5000 $ körül kapható. De egy 15-50 kg/óra teljesítményű is 4-7000 $ körül van. Persze erre jön még a szállítás, az ÁFA, a VÁM stb, tehát könnyen duplája lehet a végösszeg. 

PLA granulátumot viszont nem egyszerű beszerezni. Itthon állítólag nem gyártják (nem étkezési kukorica az alapanyag). Legnagyobb gyártó az USA és Kína. Egyik partnerünk jelezte, hogy az éves igényt egyszerre kell beszerezni, előre fizetéssel. így is az éves 10-15 t igényük helyett csak 7 t granulátumot kapnak, ugyanis a gyártó kapacitás kisebb, mint a globális igény. Szóval a filament készítés nagyjából megbukik az alapanyag beszerzésen. 

Ugyanakkor az újrahasznosítás pedig gyerekcipőben jár. Használt műanyagot gyakorlatilag korlátlan mennyiségben szinte ingyen be lehet szerezni.  

A PLA-ra optimalizált gyártó gépet át kell alakítani, ha más az alapanyag? Pl. HDPE... A HDPE alkalmas filament készítésre? Elvileg igen, bár állítólag nem egyszerű vele a nyomtatás. Nehezen tapad le és nagy hő kell neki... Érdemes lehet megvizsgálni azt, hogy ha ez valós alternatíva, akkor mi az oka annak, hogy nem terjedt el? Hiszen az anyag könnyen és olcsón beszerezhető (újrahasznosítható), súlyra könnyű, de erőssége az ABS-nél nagyobb, vagy hozzá hasonló. Talán éppen a nyomtatás nehézsége... Ez viszont olyan technikai probléma, amit érdemes lehet megoldani. 

Az extruderünk kis átalakítással aklamassá válhat kísérleti filament készítésre, ami után akár nagyobb gép is beszerezhető. Mindehhez a vízhűtést, a hengerelést, a szálfigyelést/mérést és a csévélést kell megoldani. 

Mit gondolsz? Lenne kedved egy kis kísérletezéshez?